Zeci de afirmații amuzante, realiste sau chiar mustrătoare mișună în mediul online și nu numai în vederea consumatorului de TIMP. Este impropriu spus că timpul consumă timp. Dar dacă ne gândim la slaba organizare și la incapacitatea managerierii timpului, putem afirma asta. Cel mai dezbătut subiect contemporan este: „Când mai avem timp să le facem pe toate?!”

            În urma studierii îndeaproape al acestui subiect am învățat câteva aspecte foarte importante. Ceea ce m-a impactat cel mai tare, încât am început să mă gândesc cum să implementez în cel mai productiv mod informațiile dobândite a fost importanța sarcinilor care ne revin. Sarcinile care apar pe parcursul zilei și clasarea lor în planul corect poate ușura munca sau să diminueze efortul depus.

            Ar trebui să clasificăm orice sarcină pe care o avem de dus la îndeplinire în unul din cele patru cadrane folosindu-ne de Diagrama Eisenhower. Această categorisire, în opinia mea, îți oferă posibilitatea de a evalua gravitatea sarcinii, timpul alocat în rezolvarea acesteia și importanța ei.

  1. Nici important, nici urgent

În acestă categorie intră lucrurile pe care le facem dar care nu ar trebui să le facem niciodată. Dacă ajungem să ducem la îndeplinire, ori facem munca altcuiva pentru că dorim să facem asta ori nu înțelegem care este rolul nostru și facem munca altcuiva deși nu vrem să facem asta.

2. Urgent dar nu și important

Atunci când catalogăm o sarcină ca fiind urgentă dar nu și importantă, ar trebui să ne punem următoarea întrebare: Poate fi făcută de altcineva? Aceste sarcini apar de obicei în mod neprevăzut, nu ajută la realizarea obiectivelor și pot fi făcute de altcineva.

3. Important și urgent

În acest cadran ne dorim să avem cele mai puține sarcini dar există momente în care trebuie să ne confruntăm cu asemenea situații și să izbutim. Aceste sarcinii duc la acumularea de stres, epuizare, muncă în timp foarte scurt sau în criză de timp. Este foarte important ca ele să fie plasate corect și să ne ocupăm de ele pentru că pot fi realizate doar de noi înșine, acționează direct în realizarea obiectivelor și  aduc un rezultat. Ele nu pot fi planificate sau previzionate. De aceea se ajunge în situații critică, așa cum am amintit mai sus.

4. Important dar nu urgent

Aceste sarcinii din fericire pot fi planificate. De asemenea, contribuie direct la realizarea obiectivelor, la fel ca în cadranul 3. Acestea în schimb, au parte de o largă viziune, perspectivă și disciplină, se pot preveni crizele de timp și orice demers în scopul realizării este sub control.

            Cel mai eficient mod de a acționa asupra sarcinilor este cadranul 4. Acesta are ca scop organizarea eficientă a vieții atât profesională cât și personală, bazată pe principii cu valori în linie cu obiectivele.

            Iată câteva principii de management al timpului. Unele dintre ele pot părea banale, dar luate în considerare în mod constant aduc roade frumoase și oferă productivitate acționarului.

            Întotdeauna, pentru început, du la îndeplinire sarcinile cele mai importante. Acestea uneori se pot încadra în cadranul 3, alteori în cadranul 4 însă, sunt importante. Încearcă ca atunci când depui efort în realizarea obiectivelor cele mai importante, randamentul pe care îl dai să fie la cote maxime. Se poate ca atunci când începi să conturezi rezolvarea unei situații, probleme sau sarcini, să existe unele nelămuriri. Nu lăsa ca ele să se înmulțească, cere ajutor exact atunci când ai întâmpinat o problemă.

            Pentru o bună dezvoltare a capacității mintale dar și a realizării obiectivelor alegem câteva obiceiuri care ridică nivelul de productivitate: Zilnic, una din sarcinile importante trebuie tăiată de pe listă chiar dacă acestea sunt planificate pe termen lung sau scurt. Bugetul de timp pe care îl deținem trebuie cântărit cu atenție și împărțit într-un mod înțelept. Nu în ultimul rând, ordinea din spațiul de desfășurare a activității contează suficient de mult la realizarea acestora.

            În încheiere, articolul punctează și negativ unele obiceiuri însă acestea ajută la munca eficientă și randament în vederea sarcinilor:

  • Nu face niciodată treaba altuia;
  • Nu accepta întâlniri neproductive;
  • Nu citi documente neimportante.

            „Time is money” că bine zice englezul. Și nu doar money ci și încredere în stima de sine, operativitate, succes și calitate. Nu timpul ca atare ci folosirea acestuia cu responsabilitate.

Bibliografie:

Cursurile 9 și 10, Managementul instituțiilor de învățământ, Lect. Univ. Dr., Camelia Rădulescu.    

Lasă un răspuns

Ieșire