De n-aș ști cine e ea, de n-aș ști câte poate să facă și de câte ori m-a înșelat, nici n-aș sta pe gânduri și l-aș trimite la moarte! Dar dacă el spune că l-a ademenit, așa trebuie să fie. Nici nu ar fi primul, de altfel. Dar a fost singurul care i s-a opus, singurul credincios mie. Cum să ucid un astfel de om?

          Și de ar fi numai cuvântul lui împotriva cuvântului ei… tot aș putea să pun capăt vieții sale într-o clipa. Dar acest evreu… de când a venit în casa mea, casa mea a fost binecuvântată! Datorită Dumnezeului lui prosperitatea nu mi-a părăsit niciodată căminul și bucuria nu s-a depărtat de la casa mea. Apoi mai e felul lui de a fi… cum își ducea la îndeplinire îndatoririle cu atâta conștiinciozitate, cum niciodată nu se plângea că are prea mult de lucru, cum a acceptat toate sarcinile pe care i le-am trasat fără să scoată un singur cuvânt, chiar dacă i-am oferit șansa aceasta.

I-am dat pe mână toate treburile casei mele și niciodată nu m-a înșelat! Toate lucrurile îmi erau cunoscute despre el și mulți voiau să îl îndepărteze de lângă mine, dar nimeni nu a găsit un cuvânt de rău să spună despre el.

            Dar ea, soția mea… o știu cât de vicleană poate sa fie. Ea l-a prins în capcană. Ea m-a pus în situația asta. Dacă nu îl voi pedepsi, toata casa mea, până și slujitorii vor râde de mine. Nu se poate ca slujitorul tău să caute să îți ademenească soția și tu să îl ții în continuare în casa ta. Dar ei nu știu adevărul, nu o cunosc și nici nu trebuie. Pentru cei care au bănuieli în privința soției mele, lipsa pedepsirii lui, nu înseamnă altceva decât confirmarea faptului că ea m-a înșelat de atâtea ori și încă mai caută să o facă. Onoarea mea și a familiei mele ar fi pătată!

            Iosif… de aș putea să îți scap viața… de te-aș putea scapă de pedeapsă… dar nu pot… pot doar să ți-o ușurez. Pe viața mea, că nu vei fi ucis! Nu pot ucide un om nevinovat! Dar vei fi întemnițat, și crede-mă mă simt ca și când mi-aș întemnița propriul fiu. Dar trebuie să păstrez onoarea. Poate într-o zi… poate Dumnezeul tău, te va scăpa.

Lasă un răspuns

Ieșire